Legea nr.70/2015, publicata in Monitorul Oficial nr.242/09.04.2015, care abroga prevederile OG nr.15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare a intrat in vigoare incepand cu 09.05.2015.

Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar.

Prin exceptie, se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:


Plafon zilnic de incasari in numerar de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane fizice, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica este de 5.000 lei de la o persoana.


Plafon zilnic de incasari in numerar efectuate de catre magazinele cash and carry de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane fizice, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica este de 10.000 lei de la o persoana.


Plafonul zilnic de plati in numerar catre persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane fizice, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica este de 5.000 lei/persoana.

Plafonul zilnic de plati in numerar catre magazinele cash and carry este de 10.000 lei.

Plafonul zilnic total de plati in numerar este limitat la 10.000 lei.


Plafonul zilnic pentru incasari in numerar de la persone fizice reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii este limitat la 10.000 lei/persoana.


Plafonul zilnic pentru plati in numerar catre persoane fizice reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari este limitat la 10.000 lei catre o persoana.


Plafonul zilnic pentru operatiuni de incasari si plati in numerar intre persoane fizice este de 50.000 lei/tranzactie.

Baza legala:

LEGEA 70/2015